İhtar süresi sözleşmenin feshedilemeyeceği süre olup gecikme cezası istenebilecek süre de bununla sınırlıdır. Buradan hareketle mahkemece 10 gün yerine 28 gün üzerinden gecikme tazminatına hükmedilmiş olması usul ve yasaya aykırıdır.
Devamıİhtar süresi sözleşmenin feshedilemeyeceği süre olup gecikme cezası istenebilecek süre de bununla sınırlıdır. Buradan hareketle mahkemece 10 gün yerine 28 gün üzerinden gecikme tazminatına hükmedilmiş olması usul ve yasaya aykırıdır.
DevamıSüre uzatımının hatalı verildiği gerekçesiyle gecikme cezası kesilemez. İdarenin süre yönünden bir zararı var ise bu konuda yetkili elemanlarına rücu etmek hakkı saklıdır.
DevamıYüklenicinin gecikme cezasından sorumlu tutulabilmesi için gecikmenin tamamen kendi kusurundan kaynaklanması gerekir.
DevamıKendi edimini ifa etmeyen taraf diğer tarafın edimini ifa etmesini bekleyemeyeceği kuralı gereğince hakediş zamanında ödenmemiş ise gecikme cezası talep edilemez.
DevamıGecikme cezası tahakkuk ettirilebilmesi için ihtar zorunluluğu olduğundan, gecikme cezası kesilecek tarihin başlangıcı ihtarnamenin çekildiği tarihtir.
DevamıSözleşmedeki protesto çekmeye gerek kalmaksızın gecikme cezası kesilebileceği hükmü karşısında ve iş sahibi gecikme cezası miktarınca ödemeden kaçındığından, ihtirazi kayıt ileri sürmeksizin teslim alma nedeniyle ifaya ekli cezanın düştüğünü kabul etmek mümkün değildir.
DevamıGecikme cezasının istenebilmesi için sözleşmede açıkça kararlaştırılmış olmadıkça, gecikmiş ifanın çekincesiz olarak kabul edilmemesi gerekir. Ancak idare malın teslimi üzerine mal bedelini cezai şart alacağı kadar eksik ödemekle, ihtirazi kaydı dermeyan etmiş sayılır.
DevamıGeçici kabul tutanağında cezai şart isteme hakkının saklı tutulduğuna dair bir beyan yoksa, cezai şart isteme hakkı düşer.
DevamıFeshedilen sözleşmede gecikme cezasının on günlük ihtar süresinden fazlası için uygulanamayacağı.
DevamıSözleşme konusu iş hiç teslim edilmemiş ve bu nedenle sözleşme feshedilmiş ise kesilebilecek cezanın sözleşmede belirlenen ihtar süresiyle sınırlı olduğu.
DevamıYapım işlerinde gecikme cezasının gecikilen her takvim günü için kesilmesi gerekir.
DevamıKısmi kabul öngörülmeyen bir sözleşmede, teslim tarihi ve miktarının sözleşmenin ifası sırasında idarece belirlendiği ve yüklenicinin bu doğrultuda edimini ifa ettiği, sorunsuz teslim edilen yahut teslimi henüz istenmeyen mal bedellerini de kapsayacak şekilde gecikme cezası uygulanmasının hakkaniyete aykırı olduğu.
DevamıKamu ihalelerinde, kural olarak, sözleşme imzalanana kadarki süreçte ortaya çıkan uyuşmazlıkların görülme yeri idari yargı, sözleşme imzalandıktan sonra ortaya çıkan uyuşmazlıkların görülme yeri ise adli yargıdır.
DevamıGecikme cezası oranı yazı ve rakamla farklı olarak yazılmış ise yazılı metne itibar edilmesi gerekir. İdari şartname sözleşme tasarısından önce olduğundan idari şartnamedeki yazılı ifadeye göre ceza uygulanmalıdır.
DevamıSözleşmenin bir maddesinin yorumu yapılırken sözleşme metninde yer alan söz ve deyimlerin muğlak ve müphem olması hâlinde sözleşmenin bütünü göz önünde tutulmalı ve sözleşme metninin lafzından ziyade tarafların gerçek ve farazi iradeleri araştırılarak sonuca gidilmelidir.
DevamıSGK yazısına göre yüklenicinin sözleşme kapsamında bir adet heykeltıraşı iş yerinde bulundurmadığı sabit olduğundan, sözleşmede öngörülen teknik personel cezasının kesilmesi gerekir.
DevamıGeçici hakedişler avans niteliğinde olduğundan yapılan ödeme ya da ara hakedişten kesinti yapılmamış olması idare aleyhine yorumlanamaz. Teknik eleman bulundurmama cezasının daha önceki ara hakedişlerden kesilmemiş olması, idarenin ceza kesintisinden zımnen vazgeçtiği sonucunu doğurmaz
DevamıGeçici hakedişler avans niteliğinde olduğundan yapılan ödeme ya da ara hakedişten kesinti yapılmamış olması idare aleyhine yorumlanamaz. Teknik eleman bulundurmama cezasının daha önceki ara hakedişlerden kesilmemiş olması, idarenin ceza kesintisinden zımnen vazgeçtiği sonucunu doğurmaz.
DevamıSGK yazısına göre yüklenicinin sözleşme kapsamında bir adet heykeltıraşı iş yerinde bulundurmadığı sabit olduğundan, sözleşmede öngörülen teknik personel cezasının kesilmesi gerekir.
DevamıKesin teminat mektubu iadelerinde, taraflar arasında imzalanan sözleşmenin kesin teminat mektubunun iadesine ilişkin şartların dikkate alınması gerektiği, bu şartların varlığı halinde kesin teminatın iade edilmesi gerektiği.
DevamıTasfiye kesin hesabının mahkemece yapılması da kesin hesabın yapılması anlamına geleceğinden, teminat haricinde hakedişlerden yapılan geçici kabul kesintilerinin de iade edilmesi gerektiği.
DevamıGeçici kabulden sonra yüklenicinin bakım sorumluluğunun başladığı, yüklenicinin kusuru dışında ortaya çıkan sorunların bakım sorumluluğu kapsamında olmadığı.
DevamıGizli ayıplardan kaynaklı olarak eserin yıkılıp yeniden yapılması gerekiyorsa, gizli ayıbın ortaya çıktığı piyasa şartlarıyla bedelin bulunması gerekmekte olup, bu tarihten sonraki bir dönem dikkate alınarak rayiç belirlenemeyeceği.
DevamıZaman aşımı hak düşürücü süre olup, zamanaşımı süresinden dolayı hak talebinin mümkün olamayacağı.
DevamıTaraflar kendi menfaatlerini koruyabilmek, alınan bilirkişi raporundan tatmin olmamaları halinde olayın tam olarak aydınlanmasını sağlamak ve doğru ve adil kararın verilmesi için uzman görüşü alıp, mahkemeye ibraz edebilirler. Mahkeme özellikle özel ve teknik bilgiyi gerektiren konularda, tarafın sunduğu uzman görüşünün dava konusuyla ilgili olması halinde mutlaka dikkate almak ve değerlendirmek zorundadır.
DevamıAll risk sigortanın geçici kabulden sonraki dönemi kapsayıp kapsamayacağı, genişletilmiş bakım devresi teminatı ile arasındaki farklar, geçici kabulden sonra ortaya çıkan sel felaketinden dolayı sigorta şirketinin all risk kapsamında tazminat ödeyeceği, karşı oyla birlikte kabul edilmiş.
DevamıYapım işlerinde, eser sözleşmelerinde, eksik iş ile ayıplı imalatlar arasında fark olduğu, ayıplı imalatların da açık veya gizli olması durumuna göre gerçekleştirilecek işlemin farklı olacağı, gizli ayıplarda eserdeki ayıbın öğrenilmesinden sonra ihbar yükümlülüğünün başlayacağı.
DevamıYapım işlerinde geçici kabul yapıldıktan sonra da, yüklenicinin sorumluluğu devam etmekte olup, fırtınada çatının hasar görmesi ve bunun giderilmesi amacıyla yükleniciye bildirimde bulunulmasında ve yüklenicinin giderim için adım atmaması sebebiyle, onarımların idarece yüklenici nam ve hesabına yapılmasında sakınca olmadığı, ancak eksiklikler giderilinceye kadar geçecek sürede kesilecek cezanın sözleşme bedeli üzerinden hesaplanmasının mümkün olmadığı.
DevamıYüklenicinin teminat süresince bakım ve onarım sorumluluğunun bulunduğu, teminat süresince eserin bakımını yapmak, kusur ve aksaklıklarını gidermek durumunda bulunduğu, teminat süresi bitimine kadar yüklenicinin bakım ve onarım görevini yerine getirmemesinden kaynaklı sorunlardan sorumlu olacağı.
DevamıKesin hesap raporundan sonra kesin teminat mektuplarının bankasına iade edilmesi gerekmekte olup, idarece bu işlemin zamanında yapılmamasından dolayı yüklenicinin ödediği komisyon bedeli ve masraflarının ödenmesi gerektiği.
DevamıYüklenicinin dayandığı Olur (genelge-iç yazışma) taraflarca sözleşme eki olarak kararlaştırılmadığından bu Olur’un uyuşmazlığın çözümünde esas alınması mümkün değildir.
DevamıSözleşmede açıkça atıf yapılmadığı, yani akdi bir dayanağı olmadığı sürece sözleşme eki olmayan belgeler uyuşmazlığın çözümünde esas alınamaz.
DevamıBirim fiyat tarifleri sözleşmenin ekleri arasında sayılmış, bu nedenle sözleşme hükmü niteliğini almıştır. Sözleşme ilişkisinden doğan uyuşmazlıklarda tarafların hak ve borçları sözleşme ve eklerine göre belirlenir.
DevamıSözleşmenin ekleri arasında sayılmayan Yapım İşleri Genel Şartnamesi'nin hükme esas alınamayacağı.
DevamıUyuşmazlıkların sözleşme ve eklerine göre çözülmesi zorunlu olduğundan sözleşme eki olmayan analizlere dayanarak müteahhitlik kârı ve genel giderler talep edilemez.
DevamıSözleşme eki olarak kabul edilen Hizmet İşleri Genel Şartnamesinde yer alan hüküm iptal edilmiş olmakla birlikte taraflar arasında özel hukuk sözleşmesi imzalanmış olup, ilgili hüküm artık idari bir düzenleyici işlem formundan çıkıp, sözleşmenin bir hükmü hâline gelmiştir. Dolayısıyla sözleşmenin bir normu hâline gelen ilgili hüküm taraflar arasında uygulanmaya devam edilecektir.
DevamıAdi ortaklıklarda, iş ortaklıklarında, ortaklardan bir tanesinin tek başına taraf ehliyeti olmadığından, taraf ehliyetine ilişkin konunun mahkemece re'sen dikkate alınması gerektiği, ortakların tamamı tarafından davanın açılması gerektiği.
DevamıAsgari ücretlerde meydana gelen artışların yüksek olması ve bu sebeple sözleşmenin ifasının imkansızlaştığı iddiası ile aşırı ifa güçlüğü kapsamında bunun değerlendirilmesi davasına yönelik olarak, asgari ücret artışlarının aşırı ifa güçlüğü kapsamında olmadığı.
DevamıSözleşmeyi sürelere uygun olarak feshetmeyen idarenin kusurlu olduğu ve bundan dolayı yeni yapılacak ihale ile feshedilen sözleşme arasındaki farkın zarar kapsamında talep edilemeyeceği.
DevamıTeknik şartnamede, restorasyonu yapılan binada çimento takviyeli harç kullanılacağı belirtildiği halde idarece yayınlanan iç genelgede çimentolu harç kullanılmaması istenmiştir. Bu durum iş değişikliği anlamına gelip, çimentosuz harç için yeni birim fiyat yapılması gerekir.
DevamıKamu ihale sözleşmeleri kanununa göre imza edilen sözleşmelerin feshedilebilmesi için mevzuatlarda öngörülmüş olan ihtar süresine riayet edilmesi gerekmektedir. Bu süreye uyulmadan yapılan ihtarların ve bağlı olarak sözleşmenin feshi işlemlerinin geçerli olmadığı.
Devamıİdarelerce hakedişlerin geç ödenmesinden dolayı yüklenicilerin mağduriyetleri ortaya çıkmakla, yüklenicilerin bu kapsamda idarelerden geç ödenen hakedişler için cezai şart talep edebilmesinin mümkün olmadığı, bu yönde bir sözleşme düzenlemesi olmadığı.
Devamıİhale sürecine yönelik olarak gerçekleştirilen iş ve işlemler idari mahiyette olup, ihalenin bitler veya kitler tarafından yapılmış olmasının, ihale sürecine yönelik davanın görülme merciini değiştirmeyeceği, bu davaların idari yargıda görülmesi gerektiği.
DevamıHakimin davayı aydınlatma ödevi nedeniyle hakim, uyuşmazlığın aydınlatılmasının zorunlu kıldığı durumlarda, maddi ve hukuki açıdan belirsiz yahut çelişkili gördüğü hususlar hakkında taraflara açıklama yaptırabilir, soru sorabilir, delil gösterilmesini isteyebilir. Uyuşmazlığın aydınlatılması, taleple bağlılık ilkesinin uygulanması için zorunludur.
DevamıAdli mahkemelerde açılacak davalarda, taraflardan bir tanesini idare olması halinde, davanın ticaret mahkemesi yerine asliye hukuk mahkemesinde açılması gerektiği.
Devamıİşçi azaltımına gidilmesi halinde, sözleşme bedelinin yüzde sekseninden daha az bedelle tamamlanacağı anlaşılan işler kapsamında, iş eksilişi olarak konunun ele alınması ve yükleniciye tazminat ödenmesi gerektiği.
Devamı4735 sayılı Kanun hükümlerine göre yürütülün sözleşmelerde, sözleşme dışı imalat bedellerinin iş artışı ve yeni birim fiyat hükümlerine göre ödenmesi gerektiği,
DevamıTebligatın usulüne uygun yapılmamış olmasının her zaman geçersiz tebligat olarak ele alınamayacağı, ilgili kişinin tebligat içeriğini öğrenmiş olmasının da yeterli olacağı.
DevamıSözleşme kapsamında, yüklenicinin o işten dolayı SGK ve vergi borcunun olması halinde, yüklenici kesin teminatının nakde çevrilerek bu borçların ödenmesinin mümkün olduğu, teminat mektubunu veren bankanın buna itiraz etmesinin ve nakde çevirme talebini reddetmesinin doğru olmadığı.
DevamıSözleşme sürecinde yüklenicinin kusurlu olduğu düşüncesiyle sözleşmenin feshedilmesi ve ilgili hakkında yasaklılık kararı verilmesi neticesinde, yasaklılık kararının idare mahkemesi tarafından kaldırılmış olmasının yüklenici kusurunu ortadan kaldırmayacağı.
Devamı