Milli Savunma Bakanlığı,Hilal Yıldız Ortak Karargah Projesi

Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıkları aynı çatı altında toplanacak. Hilal Yıldız Ortak Karargah Projesi 1. etap çalışmaları (kaba inşaat) yüzde 92 tamamlandı. Halk arasında "Hilal Yıldız Projesi" olarak da bilinen bu devasa kompleks, TOKİ Başkanlığı tarafından yapılan 2. etap ihalesinin ardından yüklenici firma tarafından başlatıldı.

 

Projeyle, etkin ve hızlı bir koordinasyonun sağlanması, aynı zamanda zamandan, enerjiden ve işgücünden önemli tasarruf sağlanması hedefleniyor.

Mimari Harikası ve Stratejik Önemiyle Hilal Yıldız Karargahı

Mimari yapısıyla dikkat çeken kampüs, 12 milyon 620 bin metrekarelik devasa bir alana yerleşecek. Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait binalar, Ay-Yıldız Projesi'nin tamamlanmasıyla aynı çatı altında bir araya gelecek. Bu birleşme, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin operasyonel kabiliyetlerini ve komuta kontrol mekanizmalarını önemli ölçüde güçlendirecek.

Çevre dostu ve akıllı özelliklere sahip olacak genel merkez binaları, tasarımı, özgünlüğü, büyüklüğü ve teknolojik özellikleriyle dünyanın en modern ve işlevsel genel merkezleri arasında yerini alacak.

Hilal ve yıldız planlı binalar Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıkları idari binalarının etrafına inşa edilecek kampüs, toplam 890 bin metrekare kapalı alana sahip olacak.

Modern Altyapı ve Güvenlik Önlemleri

Kampüsün toplam 15 bin kişiye hizmet verecek ana yapısının ortasında yer alan ve ortak kullanılacak hilal şeklindeki binada, 1 adet Kapasite: 1680 kişi 2 adet 502 kişi kapasiteli ve 2 adet 251 kişi kapasiteli olmak üzere toplam beş adet konferans salonu bulunacak. Bu alanlar daire şeklinde olacak ve etrafı 23 bin metrekarelik tören alanıyla çevrilecek.

Alanın önünde yıldız şeklinde bir resepsiyon ve sergi salonu binası bulunacak. Yeni kampüs, farklı mimari yapısının yanı sıra beton yapıdan siber güvenlik önlemlerine, balistik saldırılardan KBRN (Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer) tehditlerine kadar inşaat teknolojisinin tüm olanaklarını kullanarak en üst düzeyde güvenlik ve dayanıklılık sağlayacak şekilde tasarlandı.

Hilal-Yıldız Ortak Karargah Projesi'nin tamamlanmasıyla Türkiye, savunma ve güvenlik alanında önemli bir stratejik avantaja sahip olacak. Bu kompleks, sadece fiziksel bir karargah olmaktan öte, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gelecekteki operasyonel kapasitesini ve modernizasyon hedeflerini yansıtan bir sembol olacak.