Takdir yetkisinin sınırının hukuka uygunluk ilkesi kapsamında belirlenmesi bakımından açıklayıcı olan Anaysa Mahkemesi bir kararı
“Yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisinindir. Bu yetki devredilemez.’ denilmiştir. Buna göre, “Anayasa'da kanun ile düzenlenmesi öngörülen konularda yürütme organına genel ve sınırları belirsiz bir düzenleme yetkisinin verilmesi olanaklı değildir. Ancak yasama organının temel kuralları saptadıktansonra,uzmanlıkveidaretekniğineilişkinhususlarıyürütmeyebırakması, yasama yetkisinin devri olarak yorumlanamayacağı gibi yürütme organının yasama organı tarafından çerçevesi çizilmiş alanda genel nitelikte hukuksal tasarruflarda bulunması, hukuk devletinin belirlilik ilkesine de aykırı düşmez.”
Şeklinde tespitte bulunarak, yasama yetkisinin devredilemez olduğunu, bu nedenle yasama organının temel kuralları belirledikten sonra, “uzmanlık ve idare tekniğine” ilişkin hususları yürütmeye bırakabileceğini vurgular. Bu, yürütmenin kanundadüzenlenenbelirlisınırlariçindetakdiryetkisikullanabileceğianlamınagelir. Kanun koyucu, yürütmenin yetkilerini belirli bir çerçeve içinde tanımlamalı ve bu çerçeve dışına çıkmasına izin vermemelidir. Böylece, yürütmenin kanunda çerçevesi çizilensınırlıyetkikullanımındahukukauygundavranması,hukukdevletininbelirlilik ilkesine aykırı düşmez.
Takdir yetkisinin sınırının, hukuka uygunluk ilkesi kapsamında tespitinde, ölçülülük, eşitlik ve gerekçelendirme ilkeleri büyük bir rol oynamaktadır. Bu ilkeler, hukukdevletiilkesinintemelinioluşturmaktadır.Builkelervasıtasıyla,idarenintakdir yetkisini kullanırken keyfi davranmasının önüne geçilerek hukuka bağlı hareket etmesi sağlanır.
Ayrıca, hukuka uygunluk ilkesi geniş bir kavramdır.
AYM,E:2013/114K:2014/184,T:4.12.2014