İhale Nedir?

İhale Nedir?

İhale terimi, bir proje için teklif vermeye davet anlamına gelir. İhale genellikle hükümetlerin ve finans kuruluşlarının sınırlı bir süre içinde sunulması gereken büyük projeler için teklif davet ettiği süreci ifade eder. İhale kelimesi aynı zamanda devralma teklifi gibi resmi bir teklifin kabulü anlamına da gelebilir . Bu ihale şekli, hissedarların bir devralma teklifine yanıt olarak hisselerini veya menkul kıymetlerini sundukları süreçtir .

 

TEMEL ÇIKARIMLAR

  • İhale genellikle hükümetlerin ve finans kuruluşlarının sınırlı bir süre içinde sunulması gereken büyük projeler için teklif davet ettiği süreci ifade eder.
  • İhale teklifi, tüm hissedarlara, hisse senetlerini belirli bir süre içinde belirli bir fiyattan satışa sunmalarını talep eden kamuya açık bir çağrıdır.
  • İhale talebi, tedarikçilere hammadde, ürün veya hizmet tedarik etmek için rekabetçi teklifler sunmaya yönelik resmi ve yapılandırılmış bir davettir. 
  • İhale terimi aynı zamanda hissedarların bir devralma teklifine yanıt olarak hisselerini veya menkul kıymetlerini sundukları süreci de ifade eder.
  • Büyük kurumsal yatırımcılar devlet tahvillerini rekabetçi bir ihale süreciyle satın alırken, daha küçük yatırımcılar devlet tahvillerini rekabetçi olmayan bir ihale süreciyle satın alırlar.

İhale Nasıl Çalışır?

Yukarıda belirtildiği gibi ihale, iş dünyasında hükümetlerin ve diğer kuruluşların sözleşmeler için teklif sunma davetini ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Çoğu kurumun projeler veya satın almalar için iyi tanımlanmış bir ihale süreci vardır . Satıcıların açılışını, değerlendirmesini ve son seçimini yönetecek özel süreçler de mevcuttur . Bu, seçim sürecinin adil ve şeffaf olmasını sağlar.

İhale talebi, tedarikçilere ham madde , ürün veya hizmet tedarik etmek için rekabetçi teklifler sunmaya yönelik resmi ve yapılandırılmış bir davettir. Bu halka açık ve açık bir süreç olduğundan, teklif sahipleri arasında adil rekabetin sağlanması amacıyla süreci yönetecek yasalar oluşturulmuştur.

Örneğin yasalar olmadan rüşvet ve adam kayırma gelişebilir. İhale hizmetleri potansiyel teklif sahipleri için mevcuttur ve özel ve kamu kaynaklarından çok çeşitli ihaleleri içerir. Bu hizmetler arasında uygun tekliflerin hazırlanması, son teslim tarihlerine uyulmasını sağlamak için sürecin koordine edilmesi ve geçerli yasalara uygunluğun sağlanması yer alır.