kat karşılığı temlik

Müteahhidin, bir arsanın belli bir payının kendisine verilmesi şartıyla, söz konusu arsaya inşaat yapmayı taahhüt etmesine, kat karşılığı temlik diyoruz. Kat karşılığı temlik sözleşmesinin ayrıntıları genelde noterde yapılmaktadır. Noterde yapılmış bir sözleşme varsa tapu müdürlüğünde düzenlenecek resmi senedin içinde noterden düzenlenmiş bu sözleşmenin tarih ve sayısı gösterilir. Böyle bir sözleşme yoksa temlik akdinin esaslı unsurları resmi seneden yazılır. Yapılacak inşaatın özellikleri ile inşaatın bitiminde oluşacak dükkan ve dairelerin nasıl paylaşılacağı hususları taraflarca belirlenmiş ise resmi senede yazılır.

Ayrıca şunu da belirtmemiz gerekir ki; müteahhide temlik edilen hisse üzerine arsa sahibi lehine teminat ipoteği tesis edilmesi mümkündür. Bundaki amaç, inşaatın yapılmaması veya yapımının aksaması halinde arsa sahibinin haklarını korumaktır. Arsanın belli payının temliki yerine kat irtifakı kurularak müteahhide inşaatı yapmak karşılığı kat irtifaklı bağımsız bölümlerden birkaçının temliki de mümkündür.Bu halde bağımsız bölümler üzerine arsa sahibi lehine ipotek konarak inşaat belirli seviyelere geldikçe bu ipoteklerin terkini yoluyla arsa sahibine bir güvence sağlanmış olacaktır. Ayrıca müteahhidin kendi adına olan kat irtifaklı yerleri ipotekli olarak satarak kredi temin etmesi imkanı da sağlanmış olur.

İnşaat belirli aşamalara geldikçe müteahhide düşen dairelerin devri müteahhide veya müteahhidin göstereceği kişiye yapılabilir.

Daireler müteahhide devredilecekse bu işlem satış değil kat karşılığı temlik şeklinde yapılmalıdır. Müteahhidin göstereceği üçüncü kişilere devredilecekse işlem satış şeklinde yapılmalıdır.