Projelerin Yapıya ve Fen ve Sanat Kurallarına Uygun Olmaması

- Projeler yüklenici tarafından yapılmış ise, hesapların eksiklik ve yanlışlıklarından ve bunların bütün sonuçlarından doğrudan doğruya yüklenici sorumludur. Projelerin idare tarafından görülmüş ve onaylanmış olması yükleniciyi bu sorumluluktan kurtarmaz.

- Ancak, projeler idare tarafından hazırlanarak yükleniciye teslim edilmiş ise, yüklenici kendisine verilen projeleri ve/veya şartnameleri iş yerinin gereklerine, fen ve sanat kurallarına uygunluk açısından incelemek ve bu konularda tespit ettiği hata ve eksiklikleri, bu husustaki karşı görüşlerini teslim ediliş tarihinden başlayarak on beş gün içinde (özelliği bakımından incelenmesi uzun sürebilecek işlerde, yüklenicinin isteği halinde bu süre idarece artırılabilir) hem yapı denetim görevlisine, hem de idareye yazı ile bildirmek zorundadır. Bu sürenin aşılması halinde yüklenicinin itiraz hakkı kalmaz.

- Yüklenicinin iddia ve itirazlarına rağmen, idare işi kendi istediği gibi yaptırdığı takdirde yüklenici, bu uygulamanın sonunda doğabilecek sorumluluktan kurtulur.

- Kendisine verilen proje ve diğer teknik belgelerdeki kusur ve noksanlıkları, sözleşmenin uzman tarafı olarak incelemek ve tespit etmek durumunda olan yüklenici, bu hususlardaki ihbar yükümlülüğünü yerine getirmediği takdirde, uygulama sonucu ortaya çıkacak zararlardan kusuru ölçüsünde sorumlu tutulur.