İŞ PROGRAMININ HAZIRLANMASI

Düzenleme Süresi ve Gecikme Halinde Yapılacak İşlemler
Sözleşmenin İş Programı başlıklı 12nci maddesinde;
Yüklenici, iş programını yer tesliminin yapıldığı tarihten itibaren on beş gün içinde, sözleşme bedeli üzerinden bir günde yapılması gereken iş tutarını hesaplayarak, ödeneklerin yıllara göre dağılım esasları ile varsa işin kısımları ile bitirme tarihlerini de dikkate alarak İdarece verilen örneklere uygun olarak hazırlar. Bu programda ayrıca; iş kalemlerini ve iş gruplarını, aylık imalatı ve iş miktarlarını, yıllık ödenek dilimleri ve bunların aylara dağılımı gösterilir ve iş programı en az dört nüsha hazırlanarak onaylanmak üzere İdareye teslim edilir.
İdare, iş programını verildiği tarihten başlamak üzere 10 gün içinde onaylar.

Eski tip sözleşmelerde iş programını on beş günlük süre içerisinde hazırlayarak idareye vermeyen yükleniciye günlük gecikme cezasının ½ si oranında ceza uygulanmasına yönelik hüküm öngörülmüşken, mevcut tip sözleşmelerde iş programının süresinde verilmemesini cezai yaptırıma bağlayan düzenlemelere yer verilmemiştir. Bu nedenle iş programını süresinde hazırlayıp vermeyen yükleniciye parasal bir yaptırım uygulanamayacaktır.
Ancak idare sözleşmenin diğer hususlar bölümüne hüküm koymak suretiyle iş programının geç verilmesini de ceza yaptırımına bağlayabilecektir.
Bu tür durumlar için eski Fiyat Farkı Kararnamesi eki Esasların 8 inci maddesinin son fıkrasında;
“Yüklenicinin iş programını hazırlayarak idareye onaylattırmadığı durumlarda, iş programı idarece tek taraflı olarak yapılır ve onaylanır. Yüklenici, bu şekilde yapılan ve kendisine verilen iş programına uymak zorundadır.”
Denilerek, idarenin tek yanlı biçimde iş programı yapmasına ve uygulatmasına imkan sağlanmıştır.
Böylece, yüklenicinin süresi içerisinde iş programını hazırlayıp vermediği hallerde idare makul bir süre içerisinde tek yanlı olarak iş programını düzenleyecek ve uygulanmasını sağlamak üzere yükleniciye teslim edecektir.
Yüklenici tarafından hazırlanan ve sunulan iş programları idarenin onayı ile geçerli olur.

Revize İş Programları
YİGŞ’ nin konuyu düzenleyen 17 nci madde hükmü uyarınca, işte idarece onaylanan bir süre uzatımı bulunduğu takdirde, yüklenici bu hususun kendisine tebliği tarihinden başlamak üzere yedi gün içinde yeni süreye göre revize iş programı düzenleyerek idarenin onayına sunmak zorundadır.
Yüklenicinin söz konusu süre içerisinde revize iş programını sunmadığı durumlarda da, idare, Fiyat Farkı Kararnamesi eki Esasların 8 inci maddesinin son fıkrası uyarınca iş programını tek taraflı olarak hazırlayıp onaylayabilecektir. Bu hüküm yeni Fiyat Farkı Esaslarında yoktur.